czwartek, 10 stycznia 2013

Jak dbać o kuchnię?

Kiedyś kuchnie wyglądały jak warsztat - z piecem węglowym, zlewem (bądź miską), stołem i kredensem a praca w nich była ciężka i zajmowała bardzo dużo czasu. Teraz praca w nowoczesnej kuchni jest nie tylko łatwa ale i przyjemna. Podobnie jak i utrzymanie takiej kuchni w czystości, o ile spełnia ona pewne podstawowe wymogi. Oto kilka z nich.


Praca w kuchni to praca z wodą, parą wodną a więc z wilgocią, z wysokimi temperaturami, a na dodatek wiele substancji, z którymi mamy do czynienia pozostawia czasem bardzo trudno zmywalne plamy. Do walki z wilgocią dobrze mieć pochłaniacz pary, lecz musi być on wystarczająco wydajny. Poza tym kuchnia powinna mieć możliwość szybkiego i sprawnego przewietrzenia, a więc swobodny dostęp do okna i drożny wywietrznik, a z tym jest różnie, zwłaszcza w blokach. Aby wilgoć niepotrzebnie nie kumulowała się w kuchni warto pamiętać, aby zmywarkę po zakończonym cyklu zmywania otwierać z kilku- lub nawet kilkunastominutowym opóźnieniem, aby powstała para wodna miała czas na skroplenie się w jej wnętrzu.

Rozlana woda czy inne płyny nie straszne nam będą, gdy mamy odpowiednie blaty kuchenne, tzn. takie które nie chłoną wody czyli nie drewniane oraz płytki na podłodze; dywany naprawdę się w takim przypadku nie sprawdzają.

Aby nie niszczyć powierzchni szafek czy stołu garnki nie mogą być stawiane bezpośrednio na nich, używajmy podkładek lub podstawek. Do krojenia powinno używać się deski, jeśli nie mamy blatu kamiennego, drewniany szybko w taki sposób zrujnujemy. Podobnie jeśli zapomnimy o tym, że naczynia kamionkowe stawiane i przesuwane na miękkim drewnie łatwo jego powierzchnię zarysują.

Warto też od czasu do czasu sprawdzać temperaturę zewnętrznej powierzchni piekarnika, powinna pozwolić na dotknięcie ręką bez niebezpieczeństwa poparzenia się; gdy jest zbyt wysoka, musimy sprawdzić szczelność drzwiczek.

Stanowisko na ekspres do kawy czy czajnik także nie powinno znajdować się bezpośrednio pod szafkami wiszącymi, bo para z tych urządzeń bardzo szybko zniszczy ich powierzchnię.

Regularnie należy sprawdzać odpływ kondensującej się wody w lodówce, warto od czasu do czasu upewnić się, czy jest on drożny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.