Dobór odpowiednich sprzętów do kuchni jest bardzo ważny i bezpośrednio wiąże się z organizacją całej pracy w kuchni.
Okap kuchenny powinien być trochę szerszy od płyty grzejnej (warto go zamocować przynajmniej 70 cm od niej) i powinien być odpowiednio wydajny. Istnieje tu pewna zasada, zgodnie z którą minimalna wydajność pochłaniania to 6 a maksymalna - 12 razy iloczyn powierzchni kuchni i jej wysokości. A więc dla kuchni o powierzchni 10 m kw. i wysokości 2,5 m minimalna wydajność to 6x2,5x10 a maksymalna 12x2,5x10 metrów sześciennych na godzinę.
Kuchenka i piekarnik - jej wybór zależy od przeznaczenia, tj. czy głownie do pieczenia, czy również do potraw z rożna a może wyłącznie do rozmrażania potraw i podgrzewania ich. Może więc wtedy wystarczy kuchenka mikrofalowa? Ile potrzebujemy punktów grzewczych i o jakich wymiarach? Dobrym i wygodnym rozwiązaniem jest umieszczenie piekarnika na wysokości wzroku - mamy wtedy dużo łatwiejszy do niego dostęp.
Zmywarka - czy będzie potrzebna? Bo z pewnością zaoszczędzi nam czas i pracę. Jeśli zaś zdecydujemy się na zmywanie własnoręczne w zlewozmywaku, to należy pomyśleć o jego gabarytach, ilości komór i miejscu na umyte naczynia.
A oto kilka rozwiązań kuchni typu all-in-one:
Kuchnia i stół do wszystkiego |
Kolejny stół i kuchnia jednocześnie |
Ruchoma kuchnia, można ją dowolnie przesuwać |
Ta po złożeniu wygląda jak zwykła szafka: |
Artykuły o kuchni.
Zdjęcia - źródło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.