czwartek, 13 grudnia 2012

Przechowywanie i praca w kuchni

Współczesne standardy przechowywania zapasów żywności oraz naczyń i sprzętów kuchennych wiążą się nierozerwalnie z doskonałą funkcjonalnością nowoczesnej kuchni. Komfortowa kuchnia przedkłada szuflady nad półkami, przede wszystkim w szafkach dolnych, ponieważ półki w takich szafkach wymagają pochylania się czy klękania, a nawet nierzadko wyciągania części ich zawartości na zewnątrz. Szuflady natomiast gwarantują nam swobodny wgląd i dostęp do całej ich zawartości.

Chodzi tutaj oczywiście o szuflady, które wysuwają się prawie na całą ich głębokość i jednocześnie mają blokadę, aby nie wypadły całkowicie oraz system hamulcowy, który ułatwia ich ciche zamykanie.
Wnętrza szuflad powinny być właściwie zorganizowane poprzez odpowiednie do zawartości wkłady lub podziałki na sztućce i inne drobiazgi, które będą dodatkowo zwiększać ich funkcjonalność, a jednocześnie bardzo ułatwią utrzymanie porządku.


Szafki wiszące powinny być umieszczone na wysokości odpowiedniej dla głównego użytkownika kuchni tak, aby mógł on stojąc na podłodze, bez wykorzystania drabiny lub stołka swobodnie sięgnąć bezpośrednio do najwyższej półki. Pamiętajmy, że podstawienie krzesła po to, aby wyjąć talerze do obiadu może skończyć się niekiedy pechowo. Dobrym rozwiązaniem może być również zastąpienie w takich szafkach drzwiczek otwieranych na boki takimi, które uchylają się do góry, co dodatkowo uchronić może do uderzenia się w głowę, gdy drzwiczki pozostają otwarte.



Mając na uwadze komfortową pracę w kuchni warto rozmieścić poszczególne naczynia i sprzęty w szafkach lub szufladach zgodnie z częstotliwością ich używania. Te najczęściej wyjmowane powinny znaleźć się na wysokości nie wymagającej schylania się albo stawania na palcach, a więc bezpośrednio powyżej lub poniżej wysokości blatu roboczego. Kolejno - te rzadziej używane odpowiednio niżej lub wyżej zależnie od częstości korzystania z nich. Najwyżej i najniżej oraz jednocześnie najgłębiej znajdą się te rzeczy, z których korzystamy sporadycznie.


Kolejnym funkcjonalnym rozwiązaniem jest specjalizacja szafek i szuflad oraz przyporządkowanie im konkretnych funkcji. Bardzo ułatwiające życie są szafy typu cargo, tzn. takie, których zawartość składa się z szuflad (często koszy) i które po wysunięciu zapewniają swobodny dostęp do wnętrza po obu bokach albo głębokie szuflady cokołowe do najniższych partii szafek, pozwalające na przechowywanie dużych gabarytowo naczyń (garnki lub butelki z napojami).


Dodatkowo niektóre meble kuchenne oferują sprytne rozwiązania oszczędzające maksymalnie posiadaną przestrzeń, np. wysuwany blat stołowy do spożywania posiłków czy wysuwaną deskę do prasowania. Modne i wygodne bywają szafki z frontem żaluzjowym, w których możemy przechowywać czajnik elektryczny lub ekspres do kawy.



Organizacja pracy w kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.